V termíne 3.8 - 14.8.2020 som na dovolenke.
Akútne prípady vyšetrí zastupujúci lekár.

Nízkopurínová diéta

Nízkopurínová diéta

je diéta pri dne a hyperurikemickom  syndróme. Dlhodobé  prejedanie sa potravinami s vysokým obsahom purínov vedie k  vzniku dnavého záchvatu.

Potraviny podľa obsahu purínov rozdeľujeme do 3 skupín:

1. Potraviny s vysokým obsahom purínov: vnútornosti – pečeň, obličky pľúca, mozoček a iné, sardele, sardinky
2. Potraviny so stredným obsahom purínov: hovädzie, bravčové, teľacie mäso, hydina, ryby, strukoviny – fazuľa hrach, šošovica
3. potraviny s malým obsahom purínov: zelenina, ovocie, mlieko, syr, vajíčka, obilniny

Všeobecné diétne zásady:

Ako náhradu mäsa použiť syr vajíčka a mlieko.
Obmedziť potraviny, ktoré obsahujú veľa šťaveľanov jahody, brusnice, ríbezle, rebarbora, špenát.
Z nápojov úplne vylučujeme alkohol, najmä destiláty, šumivé  a ťažké vína. Neodporúčajú sa jedlá korenené a jedlá v rôsole- aspiku
Dostatočný príjem tekutín je neoddeliteľnou súčasťou nízkopurínovej diéty. Odporúča sa príjem 2 – 3 litrov čistej vody.

Komentáre